6 Şubat 2013 Çarşamba

Patates ve Havuç



 

Patates ve havuç da buğday da olduğu gibi çapa ile işlediğimiz toprağın üzerine ekilmektedir ve gelişmesi beklenilmektedir.

Eğer patatesi çiğ yerseniz 0.5'lik açlık barı doldururken pişirip yediğiniz zaman 3.0'lık açlık barı doldurmaktadır.Olgunlaşması 4 evrede tamamlanmaktadır.Tamamen olgunlaşmış bir patates 1-4 arası patates düşürmektedir fakat bunun yanında %0.2'lik bir zehirli patates düşme ihtimalide bulunmaktadır.Şimdilik çok nadirde olsa zombilerden düşmesi ve yağmur ormanları biyomunda doğal olarak bulunmaktadır.



Havuç ise çiğ yenildiği zaman 2 açlık barı doldurabiliyor.Yine buğday da ve patates de olduğu gibi işlenmiş toprağa ekilmesi gerekmektedir.Tamamen olgunlaşan bir havuç 1-4 arası havuç düşürmektedir.NPC köylerinde bulunabilmesinin yanında çok nadirde olsa zombilerden düşebiliyor.


Havuç buğday ve patatesin tam tersine yiyecek olarak değilde iksir ve havuçlu sopa yapımında kullanılıyor.8 tane nuggetle birleştirdiğiniz zaman bir altın havuç elde edebiliyorsunuz.Altın havuç gece görüş iksiri yapımında kullanılmaktadır.Havuçlu sopa ise bindiğimiz domuzları yönetmemizi sağlıyor.

Buğday,patates ve havuç ekme konusunda hem fikir olduğumuza göre sıra geldi bunları nasıl ekeceğimiz ve yetiştireceğimiz sorusuna.

Minecraft oyununda önerilebilecek en uygun tarla modeli 17x25'lik bir standart modeldir.Bunun iyi yanı hem verimli olması ve hemde maliyetinin fazla olmamasıdır.Survival oynayan oyuncular için önerilecek tarla tiplerinin başında yer almaktadır.

Tabi ki istediğiniz gibi tarla tipleri yapmak size kalmış bir durumdur.

Minecraft'da buğday yetiştirmek

BUĞDAY(WHEAT)

 

Buğday tohumlarınızı etraftaki otları biçerek veya direk olarak bir buğdayı biçerek elde edebilirsiniz.Çok nadiren de olsa zindanlardaki sandıklarda bulunabilmesi de mümkündür.Sadece 3 tane buğday ile ekmek yapabilmektesiniz ama elinizde gerekli bileşenler varsa kek veya kurabiye yapmanızda mümkündür.

 
 

Buğday ekebilmeniz için ilk işiniz toprağı işlemek olmalıdır.Bunun için size lazım olacak şey bir adet çapa olacaktır.Öncelikle çapayı elinize alıp buğdayı ekeceğiniz yerin üzerine getirip sağ tuşla tıklamanız yeterlidir.Sonrasında ise gene tohumları elinize alıp sağ tıklama ile işlediğiniz yere ekebilirsiniz.Eğer buğdayınızın çabuk büyümesini ve verimli olmasını istiyorsanız ekeceğiniz yerin sulak bir alana yakın olmasına dikkat ediniz.Ayrıca ışık da buğdayınızın gelişmesi için önemli etkenlerden birisidir ışık seviyesinin 9 veya üzeri olması gerekmektedir.

Bir buğdayın tamamen oluşması 8 evre almaktadır.Tamamen olgunlaşmış bir buğdaydan ise 0-3 arası buğday almanız mümkündür.Dikkat edilmesi gereken bir durum ise buğday yetişme aşamasındayken üzerinde zıplamanız buğdayınızın kırılmasına ve büyümesine engel olmasında rol oynayacaktır ve aynı şey moblar içinde geçerlidir.Bu durumda buğdaylarınızın etrafını çitle veya duvarla çevirmeniz mantıklı olacaktır.

Bunun yanında buğday ineklerin ve koyunların üremesine yardımcı olacaktır.Bu tür hayvanların üremesini sağlayabilmeniz için elinizde 1 adet buğdayla aynı cins 2 adet hayvanın üzerine sağ tıklayarak onları aşk moduna sokabilir ve çiftleşmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Buğdaylarınızı Nether'da da yetiştirebilirsiniz fakat su olmadığı için yavaş büyüyecektir.Fakat bone meal kullanarak direk olarak olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz.

4 Şubat 2013 Pazartesi

Minecraft'ın platformları


Bilgisayar versiyonları
Minecraft Windows, Mac OS X ve Linux işletim sistemlerinde oynanabilir .Minecraft'ın ana versiyonları dışında Minecraft classic ve Minecraft 4k gibi bilgisayar için daha başka versiyonlarıda vardır.
Minecraft'ın classic tarzı oyunun en eski versiyonudur.Diğer minecraft versiyonlarına göre kullanıcılara burada ücretsiz sunulmaktadır fakat artık güncelleme gelmemektedir.Classic versiyonda kullanıcılar ister multiplayer isterse tekli oyuncu şeklinde oyunlarını sürdürebilmektedirler.Oyunda istedikleri blokları kırabilir istedikleri blokları yeniden yapabilirler.Bu versiyonda oyuncu dışında hiç bir varlık bulunmamaktadır ve lav gibi tehlikeli etkenler oyuncuya zarar vermemektedir.
Minecraft 4k ise yine minecraft classici andıran bir versiyondur.Harita 64x64x64 bloklar ile sınırlı olup her seferinde aynı haritada oynanılacaktır.Oyuncular taş,tuğla,yaprak,odun ve toprak blokları ile sınırlıdır.
Minecraft-Xbox 360 edition

Oyunun Xbox 360 versiyonu 9 Mayıs 2012 tarihinde piyasaya sürülmüştür.Oyunun bu versiyonunda diğer versiyonlarda olmayan farklı özellikler bulunmaktadır.Bu versiyonda haritalar sınırsız değildir.Oyunun bu versiyonu aslında Pc versiyonu gibidir fakat oyuna getirilen güncellemeler ile pc versiyonu ile arasındaki fark kapatılmaya çalışılmaktadır.
Minecraft-pocket edition

8 Ekim 2011'de uyumlu olan bütün cihazlar Android Markette gösterilmiştir.Bu versiyon oyunun yaratıcı bir şekilde bloklar kırıp inşa etmesine ve hayatta kalma özelliklerine yoğunlaşmıştır.Pc versiyonunda da bu özelliklerin tamamı bulunmamaktadır.Periyodik olarak çıkarılan güncellemeler ise Pc versiyonu ile arasındaki farkı kapatmaya çalışmaktadır.

Minecraft'ın gelişme süreci


Minecraftın asıl geliştiricisi Markus Persson'dur.Proğramlama işlerine 7 yaşlarında başlamış bir bilgisayar kurdu diyebiliriz.Markus, "type-in" programlarına odaklanmış bir bilgisayar dergisine abone olmuştur.Yaptığı deneyler sonucunda ise 8 yaşnda ilk proğramını yazmayı başarmıştır.Profesyonel olarak da Wurm online ve king.com da oyun yöneticiliği yapmıştır.
Minecraft 2009 yılının Mayısının 10. gününde geliştirilmeye başlanılmıştır.Markus,king.com'daki işinden ayrıldıktan sonra bağımsız bir proğram yazma ve geliştirme konusuna odaklanmıştır.Markus,Minecraft'ı yazmak için Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon ve Dungeon Keeper gibi oyunlardan ilham almıştır.O zamanlar Markus,3 boyutlu inşa oyunlarına merakı olup bu konu hakkında protipler yazmaya başlamıştır.

Minecraft'da yiyecekler

Minecraft oyununda açlık sağ alt köşede bulunan but simgesiyle açıklanmaktadır.Açlık barında 10 tane but simgesi bulunmaktadır.Minecraft oyununda bütün yiyecekler envanterde saklanabilmektedir fakat sadece kek,mantar çorbası ve süt dışında.Diyelim ki 65 tane ekmeğimiz var bunların hepsini tek bir karede bulundurabiliriz.Oyunda yiyecekleri yemek için yapmamız gereken tek şey Mouse'mizin sağ tuşuna basılı tutmak olacaktır.Sonrasında oyunda yönlendirdiğimiz karakter kendiliğinden yiyecekleri yemeye başlayacaktır.Sadece bir istisna olan kek ise bir yüzeye konup oradan sağ yuşa basılı tutup yiyebiliriz.Ama hepimizin bildiği üzeree istisnalar kaideyi bozmaz. :)

Açlık barınız 9 but veya üzeri ise hemen sol altta bulunan ve kalp simgesiyle gösterilen can barınız her 4 saniyede bir yarım kalp olarak artacaktır.Eğer açlık barınızdaki but simgeleri 3'ün altına düşerse oyunda karakteriniz koşamaz sadece yavaş yavaş yürümekle yetinir bir an evvel bir şeyler yerseniz tekrar eskisi gibi koşabilirsiniz.Tabi oyunu peaceful seviyesinde oynuyorsanız açlık barınız asla azalmaz.Ve bunun yanında eğer açlık barınız tamamen boşalırsa bununla birlikte can barınızda 4 saniyede bir kalp olarak azalmaya başlayacaktır.Oyunun zorluk seviyesi kolay ise 5 kalp canınız eğer orta seviyede oynuyorsanız yarım kalp canınız kalacaktır.Fakat zor yani hard seviyesinde oynuyorsanız can barınız git gide azalacaktır ve siz ölünceye kadar sizi takip edecektir.

Oyunda görünmemesine rağmen birde doygunluk barı bulunmaktadır.Bu doygunluk barı dolana kadar her yiyeceğiniz yemekle dolacaktır.Aynı zamanda doygunluk barı boşalmadan açlık barınız asla azalmayacaktır.Doygunluk barınıza her ne kadar puan eklerseniz açlık barınızda ona oranla daha uzun sürede boşalacaktır.

Oyunda birde yorgunluk bulunmaktadır.Bu bar tabiki gene oyuncu tarafından gözükmemektedir.Ama oyunda biz görmesekde çalışmaya devam etmektedir.Bu barda doygunluk barında olduğu gibi 0 ila 4 arası değer almaktadır.Ne zaman yorgunluk barınız 4 seviyesine ulaşırsa doygunluk barınız 1 seviye azalacaktır.Yine aynı şekilde doygunluk barınız tamamen boşaldıysa açlık barınız 1 seviye azalacaktır.



Yürümek:0,01
Koşmak:0,1
Yüzmek:0,15
Zıplamak:0.2
Koşarak Zıplamak:0.8
Block Kırmak:0.25
Düşmana Saldırmak:0.4
Düşmandan hasar almak:0.4
Yemekten zehirlenmek:15.0


Yemekten zehirlenme oyun içerisinde tam tamına 30 saniye sürmektedir.Bu süre içerisinde yorulma barınıza 15.0 eklenecektir.Yemek zehirlenmesini anlamak için ise açlık barınızdaki butların yeşil renge dönmesiyle anlayabilirsiniz.Yemek zehirlenmesi 30 saniyede 2 butunuza yani 2 seviyeye bedeldir.Peaceful modunda ise butların rengi gene yeşil renge dönecektir fakat azalmayacaktır.


Yediğiniz yemeğin miktarıyla zehirlenme olayının daha fazla artacağı anlamına da gelmez.Yani bir mantardan da 5 mantardan da aynı şekilde zehirlenirsiniz.Eğer zehirlendiğiniz de direk süt içerseniz zehirlenmenin etkisinden kurtulabilirsiniz.Oyunda bir çok sayıda yiyecek bulunmaktadır.Aşağıda bulunan listeden bunlara ulaşabilirsiniz.




Eğer oyun içerisinde genellikle yüzeyde zaman geçiriyorsanız et ve ekmek sizin en popüler yiyeceğiniz olacaktır çünkü ikisininide yüzeyde bulunma oranı çok fazladır.Şayet ki çevrenizde etini yiyebileceğiniz bir hayvan bulamazsanız olta yapıp balık tutmanız da mümkündür.

Açlıktan ölecek duruma gelmediğiniz sürece çiğ et yememeyi tercih ediniz.Pişmiş et yemek sizin açlık barınızı daha fazla doldurduğunun yanında doygunluk barınızıda fazla fazla dolduracağı için daha çok rahat edeceksiniz.Bunun için pişmiş et yemeniz tercih edilir.

Eğer çok zor durumda kalmadığınız sürece zombi eti yemeyiniz ama köpeğiniz için aynı şeyler geçerli değildir.Çünkü köpekler zombilerin negatif özelliklerinden etklenmezler.

Uzun bir süre madende kalmak gibi bir niyetiniz varsa yanınıza 2-3 tane kırmızı ve 2-3 tanede kahverengi mantar almanız sizi madende aç bırakmayacaktır.Madenin içerisinde mantar ekebilecek bir alan oluşturduğunuzda mantarınızı ekip ve üzerinde bone meal kullanırsanız kendi dev mantarınızı yapabilir ve sınırsız bir yiyecek kaynağına ulaşabilirsiniz.Bu mantarı kırdığınız zaman 2-25  arası mantar alacaksınız.Bu sayede acıktığınız sürece kendinize sürekli yetecek şekilde yiyecek oluşturabilirsiniz.

Aynı durum Nether'da da geçerlidir fakat Nether'da zaten yeterince mantar bulunduğu için aç kalmazsınız.

3 Şubat 2013 Pazar

Minecraft Hakkında

Öncelikle arkadaşlar minecraft günümüz oyun dünyasını alt üst eden bir oyundur.Bildiğimiz üzere oyunun görüntü kalitesi pek iyi değildir.Fakat oyunun içerisindeki amaç oyuncuları gerçekten çok etkilemektedir.Bildiğimiz üzere oyuncular oyun içerisinde bir şeyler yaptıkları oluşturdukları zaman daha da mutlu olmaktadırlar.Oyun +3 yaş grubuna hizmet etmektedir.
 Minecraft'ın iki tane oyun biçimi vardır. Bunlardan biri 18.11.2011 tarihinde çıkan tam sürüm ve internet üzerinden oynanabilen Classic mode'dur. Her ikisinin de tek ve çoklu oyunculu oynanma seçeneği vardır. Bütün oyun tipleri multiplayer oyunda kullanılabilir.
Classic oyun tipinde size bütün dekorasyon bloklarından sınırsız sayıda sunmaktadır.Oyunun tam sürümünde ise dört adet oyun tipi vardır bunlar;
  • Hayatta Kalma (survival) modunda iken hayatta kalmak için yaratıklarla savaşabilir, birçok çeşit el yapımı eşya yapabilir, yaptığınız silahları veya aletleri büyüleyebilirsiniz.Tam sürümde bloklar sınırlı sayılabilir, ancak dünya sonsuz olduğu için hiçbir blok sınırlı sayıda değildir.
  • Yaratıcı (creative) modu ise oyunda karşılaşabileceğiniz her tür malzemeyi kullanarak Classic gibi can veya açlık gibi sınırları ve tecrübe seviyesi olmadan kendi tasarımlarınızı oluşturabilmenizi sağlar. Creative modunda uçabilir ve her tür bloğu anında kırabilirsiniz(bedrock dahil).
  • Macera (Adventure) modu ile oyunda hiçbirşeyi kıramazsınız. Bunun sebebi Adventure Türkçe karşılığı olan macera olmasıdır yani bu modla macera yaşarsınız. İnternette bir sürü Adventure Map bulabilirsiniz. Adventure Map te Survival da olduğu gibi can ve açlık barları vardır.
  • Hardcore(yüksek skor) modu ise normal survival kuralları geçerlidir fakat bu modda herhangi bir şekilde öldüğünüz takdirde dünyanız yok olur ve baştan başlarsınız.